Dirigent Joop van Goozen


JoopvanGoozen_2014.jpg

Sinds 2003 is Joop van Goozen onze enthousiaste dirigent. Hij studeerde orgel bij Jacques van Oortmerssen en clavecimbel bij Ton Koopman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Later behaalde hij zijn diploma koordirectie bij Harold Lenselink aan het conservatorium in Alkmaar.

Joop van Goozen won prijzen op de internationale orgelconcoursen in Nijmegen (1986) en Roeselare (1989). Van 1990 tot 2010  was hij de bespeler van het 31-toonsorgel in het Teylers Museum, Haarlem (vanaf 2009 in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam). In 2000 nam hij, in samenwerking met de Stichting Huyghens-Fokker een CD op met 31-toonsmuziek, speciaal voor dit unieke instrument gecomponeerd.

Momenteel dirigeert Joop verschillende koren. Naast het Concertkoor N.S.F. staat hij voor het Kamerkoor Sola Re Sonare, dat hij zelf oprichtte, en het Kamerkoor Zutphen. Tevens is hij als kerkmusicus verbonden aan de Studentenkerk van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Als docent is hij onder anderen actief aan de muziekschool in Hoofddorp, waar hij orgel-, clavecimbel- en ensemble-les geeft. Daarnaast geeft hij cursussen muziektheorie en muziekgeschiedenis, workshops en coacht hij ensembles.

Zijn belangstelling gaat uit naar alle soorten (klassieke) muziek. Zo heeft hij zich ook altijd intensief bezig gehouden met eigentijdse muziek en bracht hij werken in première van gerenommeerde componisten waaronder: Peter Schat, Jos Zwaanenburg, Willem Wander van Nieuwkerk en Guus Janssen.

Joop van Goozen graaft ook graag in archieven op zoek naar vergeten partituren. Zo stuitte hij op koorwerken van o.a. Padbrué, van den Sigtenhorst Meyer, de Franse componist George Alary en de Italiaan Enrico Bossi. Uiteraard voerde hij deze werken ook uit.

Naast soloconcerten treedt Joop van Goozen regelmatig op met andere solisten en ensembles in diverse samenstelling.

© Concertkoor N.S.F.